Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΣ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΙΑΣ


Πραγματοποιήθηκε και φέτος με τη Χάρη του Θεού η διήμερη εκδρομή που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων στο Φαράγγι της Σαμαριάς και ο Πανηγυρικός Εορτασμός της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας στο ομώνυμο εκκλησάκι της που χτίστηκε το 1379 και στο οποίο οφείλει την ονομασία του το φαράγγι.
Τη Δευτέρα 30 Απριλίου 180 εκδρομείς μετά από πορεία 3 ωρών κατασκήνωσαν στο χωριό της Σαμαριάς.
Το απόγευμα και μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄αρτοκλασίας από τον εφημέριο της Σκαλωτής Σφακίων π. Σπυρίδωνα Δαμανάκη και τον π. Φιλάρετο Μανταδάκη της Ι. Μ. Παναχράντου Άνδρου στο εκκλησάκι του Χριστού.
Όταν πλέον σουρούπωσε και υπό το φως των κεριών τελέστηκε Τρισάγιο στον τάφο μέλους της οικογένειας Καλογεράκη που σκοτώθηκε κυνηγώντας ένα αγρίμι τις παραμονές του αρραβώνα του, παρουσία των συγγενών του και διαβάστηκε το Μικρό Απόδειπνο και οι Χαιρετισμοί της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Το πρωί της πρωτομαγιάς τελέστηκε Όρθρος, Αρτοκλασία και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στό κατάγραφο από αγιογραφίες ξωκκλήσι της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας που βρίσκεται νότια από το χωριό.
Μετά από πορεία 3 ωρών οι εκδρομείς κατέληξαν στο χωριό της Αγίας Ρουμέλης που βρίσκεται στην εκβολή του ποταμού στο Λυβικό πέλαγος.
Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 16 χλμ.
Η εορτή που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του Αντώνη Πλυμάκη πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1989.