Κυριακή 6 Απριλίου 2014

ΠΑΝΔΗΜΩΣ ΟΙ ΑΝΔΡΙΟΙ ΕΟΡΤΑΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΟΥΣ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΟΣΚΕΠΑΣΤΗ

Συντάχθηκε απο τον/την Γραμματέα IΜ Σύρου, Αλέξανδρο Μαρκουίζο, φιλόλογο
Σάββατο, 05 Απρίλιος 2014 16:05

Στο Θεομητορικό Ιερό Ναό Παναγίας της Θεοσκεπάστου, στο Παραπότι της Χώρας Άνδρου, τελέσθηκε σήμερα το πρωί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β', συμπαραστατουμένου υπό πλειάδος Ιερέων της νήσου, παρουσία του εκπροσωπούντος την Κυβέρνηση Υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση, των Δημάρχων Ανδρου κ. Γλυνού , Σύρου-Ερμούπολης κ. Δεκαβάλλα και Κιμώλου κ. Μαγκανιώτη, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων του Στρατού, της Εθνοφυλακής και των Σωμάτων Ασφαλείας, Ανδρίων Πλοιοκτητών και Επιχειρηματιών, του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Μεσσάρη, του Διευθυντού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων κ. Καφτηράνη, του Διοικητού και στελεχών του Ναυτικού Παρατηρητηρίου Αμμολόχου, Πολιτευτών των Κυκλάδων, Εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητριών όλων των Εκπαιδευτικών Βαθμίδων και πλήθους ευσεβών Ανδρίων πιστών από τη Χώρα και τις γύρω περιοχές.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε λαμπρή λιτανεία της ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Θεοσκεπάστου, πλαισιουμένη από τις Φιλαρμονικές «Θιναλίων» Κερκύρας και του Μουσικού Ομίλου Άνδρου, ο χοράρχης της οποίας κ. Σιδέρης συνέθεσε θαυμάσιο εκκλησιαστικό εμβατήριο, με τίτλο “Παναγία Θεοσκέπαστος”.

Στο Μνημείο του Αφανούς Ναύτου τελέσθηκε δέηση υπέρ των εν θαλάσση πνιγέντων Ανδρίων ναυτικών, προ του πέρατος της οποίας ομίλησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Απομάχων Ναυτικών Άνδρου κ. Ιωάννης Μπράτης και εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β', ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Απομάχων Ναυτικών έρριψαν στεφάνια στη θάλασσα, στην μνήμη τους, υπό τους συριγμούς της έναντι του μνημείου αγκυροβολημένης φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού “ΑΙΓΑΙΟ”, αποδιδούσης τιμές.

Ακολούθως, η λιτανεία κατευθύνθηκε στην Πλατεία Γηροκομείου, όπου αναπέμφθηκε Δέηση και ευχή υπέρ προστασίας του γήρατος, μετά το πέρας της οποίας ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β', ομιλώντας προς το πλήθος των συλλιτανευόντων, αφού αναφέρθηκε στη σημασία της σημερινής εορτής για την Άνδρο και της ευλογίας, που η Παναγία αφθονοπαρόχως σκορπίζει προς αυτήν και τους κατοίκους της, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Θα έπρεπε να αναστηθούν οι νεκροί, για να ακούσουμε και εμείς τα λόγια του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα, το 1837, ο οποίος απευθυνόμενος σ’ εκείνους που θεμελίωναν τη νέα Ελλάδα, υπογράμμιζε ότι “Η πατρίδα χρειάζεται τρία θεμέλια, την ομόνοια, τη θρησκεία και τη φρόνιμη ελευθερία”. Αν μελετήσουμε τις προτροπές του αυτές, θα διαπιστώσουμε πόση ανάγκη έχει ο λαός μας από ομόνοια και ομοψυχία, πόση στήριξη χρειάζεται στην πίστη και την Ορθοδοξία, και πόσους θιασώτες προϋποθέτει η φρόνιμη ελευθερία. Σήμερα, λοιπόν, που χάνονται τα ήθη, αναζητείται ήθος…. Πάντα και παντού υπάρχουν και εκείνοι, οι ελάχιστοι, που θα προδίδουν τη Θερμοπύλη, που τους εμπιστεύτηκε η Πατρίδα… Αλλά, η ευθύνη για τις όποιες πράξεις ή παραλείψεις τους δεν θα πρέπει να αποδίδεται σε όσους αγωνίζονται για να επανεύρει η Πατρίδα μας το δρόμο της”.

Τέλος, ευχαρίστησε όλους, όσοι συμμετείχαν στον παλλαϊκό εορτασμό της πολιούχου Άνδρου Παναγίας της Θεοσκεπάστου και ιδιαίτερα τον Αρχηγό του Στόλου Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λίτσα για την χορηγηθείσα έγκριση της συμμετοχής της Φρεγάτας “ΑΙΓΑΙΟ” σ' αυτόν.

Ακολούθως, ο εκπροσωπών την Κυβέρνηση Βουλευτής Κυκλάδων και Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννης Βρούτσης, αφού αναφέρθηκε στο μεγάλο, αξιοθαύμαστο και αξιέπαινο έργο, που προσφέρει η Εκκλησία στον δοκιμαζόμενο από την οικονομική συγκυρία λαό, έργο, που συμβάλλει καθοριστικά στη συνοχή του κοινωνικού ιστού, υπογράμμισε ότι, ενώ μέχρι προ τινος παρακαλούσαμε την Παναγία να στηρίξει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, σήμερα την ευχαριστούμε, το πλοίο της πατρίδας μας οδηγείται σε μια νέα σταθερή πορεία.