Σάββατο 7 Μαΐου 2016

ΒΑΠΤΙΣΗ ΕΤΕΡΟΔΟΞΟΥ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΟΥ



Με διάχυτη τη συγκίνηση στα πρόσωπα όσων ανέβηκαν στο όρος των Γερακώνων το απόγευμα του Σαββάτου της Διακαινησίμου εβδομάδος τελέστηκε από τον Γέροντα Ευδόκιμο στο καθολικό της Ιεράς Μονής Παναχράντου-Αγίου Παντελεήμονος Άνδρου το Μυστήριο του Βαπτίσματος ενός πολύ αγαπητού σε όλους μας ετερόδοξου μετανάστη ο οποίος ζει και εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια στο νησί. Ο νεοφώτιστος αγάπησε τον Χριστό και την εκκλησία και αφού κατηχήθηκε από τον εφημέριο του Ιερού Ναού της Παναγίας της Θεοσκεπάστου π. Μιχαήλ Καλαμπούκη προσήλθε με τον ανάδοχο του και πλήθος φίλων στο υπερχιλιετές μοναστικό καθίδρυμα της Παναχράντου για να αναγεννηθεί άνωθεν, να καταστεί ο ίδιος ναός του Αγίου Πνεύματος,

Ο απόστολος των εθνών Παύλος αναφέρει ότι με το Βάπτισμα, κατά τρόπο υπερφυσικό, αποθνήσκουμε και αναστενόμαστε μαζί με τον Χριστό. Μάλιστα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι ενδυόμαστε τον Χριστό. Φορούμε σαν άλλο ένδυμα τον Χριστόν. «Όσοι εβαπτίσθημεν εις Χριστόν Ιησούν, εις τον θάνατον αυτού εβαπτίσθημεν. Συνετάφημεν ουν αυτώ δια του βαπτίσματος εις τον θάνατον, ίνα ώσπερ ηγέρθη Χριστός εκ νεκρών δια της δόξης του πατρός, ούτω και ημείς εν καινότητι ζωής περιπατήσωμεν» (Ρωμ. 7, 3-4). Γίνεται δηλαδή, κατά τον Παύλο, ταφή και ανάσταση κατά το Βάπτισμα μας.

Η τριπλή κατάδυση στο νερό σημαίνει την τριήμερη ταφή και ανάσταση του Χριστού. Πραγματικά από την ώρα τούτη ο βαπτιζόμενος είναι μέλος του σώματος του Χριστού. Ακολουθεί η ευχή του Αγίου Μύρου. Ευχαριστούμε τώρα τον Παντοκράτορα Θεό, που θέλοντας όλοι να σωθούμε μας γεμίζει με τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Των χαρισμάτων αυτών ορατό σημείο και σφραγίδα επάνω μας είναι η χρίση με το Άγιο Μύρο.

Με το Χριστιανικό Βάπτισμα λοιπόν ενδύεται κανείς τον Χριστό, λαμβάνει το Πνεύμα της υιοθεσίας και γίνεται κληρονόμος Θεού και συγκληρονόμος Ιησού Χριστού, γινόμαστε παιδιά και κληρονόμοι των δωρεών του Θεού. Λαμβάνουμε το φωτισμό και τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος, ώστε από το «κατ’ εικόναν» να φτάσουμε στο «καθ’ ομοίωσιν».Να βαπτισθούμε λοιπόν σημαίνει να γεννηθούμε κατά Χριστόν και να λάβουμε ύπαρξη και υπόσταση ενώ δεν ήμασταν τίποτε.  Αυτό είναι το έργο του Βαπτίσματος σύμφωνα με τον Άγιο Νικόλαο Καβάσιλα.  Ελευθερώνει από τις αμαρτίες, συμφιλιώνει τον Θεό και τον άνθρωπο, κάνει τον άνθρωπο υιό του Θεού.